Дъблин - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дъблин - забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Бира, уиски, Свети Патрик, но и много повече от това е Дъблин. Разходете се из столицата на Ирландия, за да откриете ирландската философия за живота. Не забравяйте да разгледате и нашия гид за най-добрите безплатни забележителности в Дъблин. А по-долу следва списък с основните забележителности в Дъблин.

 

Нов приятел и безплатна бира в Дъблин - В Дъблин са се погрижили да получите възможно най-доброто първо впечатление от Дъблин - с безплатна халба бира и нов приятел - местен, който да ви разведе из града и да ви разкрие неговите тайни. Подробности и как да се запишете тук.

Замъкът на Дъблин - като  се отправите към Замъка на Дъблин (Dublin Castle), не се оглеждайте за огромен замък. От оригиналната постройка, която е била викингска крепост, е останала кула, в която е музеят Гарда (Garda museum), съхраняващ архивите на замъка. Останалата част от сградата е достроявана през вековете. По време на британското управление, в продължение на над 700 години, замъкът е бил неин център. Днес тук е седалището на ирландското правителство. Зад сградата има голяма градина, в която можете да се разходите. Допълнителна информация ще намерите тук.

Колежът „Тринити” (или Тринити Колидж - Trinity College) е най-старият университет в Ирландия и един от най-добрите в света. В Старата библиотека (Old Library) на колежа се съхранява „Книгата на келтите” (The Book of Kells), считана за ирландско национално съкровище. Тя е писана с черно, лилаво и жълто мастило от монаси през 800 г. и съдържа красиви илюстрации на хора, растения, митични същества, геометрични фигури. 

Катедралата Крайст Чърч (Christ Church Cathedral) е най-старата каменна сграда в Дъблин и е негов символ. В криптата й се пазят най-старите дърворезби в Ирландия, няколко свещника, използвани в свещени ритуали, и исторически книги.  Информация за работното време и специалните събития ще намерите тук.

Площад Мериън (Merrion Square) – това са сгради сред зеленина и цветя на най-големия площад на Дъблин. Къщите покрай него са били на известни ирландски личности като писателя Оскар Уайлд. В зеления парк по средата на площада ще забележите негова цветна статуя – той в цял ръст, подпрян на камък. Около площада са най-важните сгради на града: Националната галерия, Националният музей и седалището на ирландския парламент. 

В Пивоварната на бирата Гинес (Guinness Brewery/Guinness Storehouse) традиции и технологии са се слели в едно. Тази стара сграда крие тайната на ирландското пиво. Нейните седем етажа представят историята на напитката от самото начало до превръщането й в световноизвестна марка. Ще научите за съставките, грижата за тях и производствения процес. А на последния етаж ви очаква изненада: бар „Гравити” (Gravity Bar) – най-високо разположеният бар в Дъблин. От него се разкрива гледка над целия град. Наздраве! Или “Slainte!”, както е на ирландски (произнася се като „Слонче!”). Допълнителна информация можете да намерите тук.

В Старата спиртна фабрика на Джеймисън (The Old Jameson Distillery) вече не се произвежда легендарното уиски, но ще видите уредите, които се използват за приготвянето му. А след обиколката ви очаква дегустация на уиски. Добро извинение да пийнете по обяд. Допълнителна информация за цени на билетите и работно време ще намерите тук.

Националният музей на археологията и историята - Дали сте в настроение за мумии? Националният музей на археологията и историята (National Museum of Ireland) съдържа предмети от различни ери: от каменната и желязната ера до наши дни, като най-интересни са мумиите, намерени в дълбоки тресавища, запазени в отлично състояние. Тук има също бижута, прибори, съдове, военни униформи. Информация за работно време и цени на билетите ще намерите тук.

Националната галерия в Дъблин (National Gallery) съдържа голяма колекция от картини, както на ирландски, така и на европейски художници. Ще видите произведения на Моне, Ван Дайк, Гоя, Ел Греко, Микеланджело, Караваджо. При това е безплатно. Допълнителна информация ще намерите тук.

Катедралата Свети Патрик (St Patrick’s Cathedral) е най-голямата църква в цяла Ирландия. Тя е посветена на покровителя на Ирландия – Свети Патрик. Вътре има постоянна изложба, представяща живота му. Около катедралата има голяма градина, където можете да си починете. Информация за работно време и предстоящи концерти можете да откриете тук.

Темпъл бар (Temple Bar) – не, това не е някой известен ирландски бар. Усетете пулса на изкуството в града! Темпъл бар е културният квартал на Дъблин. Тук можете да посетите театрални постановки, изложби, концерти или да гледате кино на открито. А след залез слънце пъбовете и баровете в този квартал се изпълват с оживление.

Лесно и отдалеч ще забележите Музеят на восъчните фигури (Wax Museum) по восъчния великан, който се катери по фасадата. Повечето фигури тук са свързани с историята на Ирландия, но също така ще видите и фигури на Майкъл Джексън, Мадона, Елвис Пресли. В Стаята на ужаса (The Chamber of Horrors) ще ви посрещне Ханибал Лектър. Бъдете нащрек, защото може би той не е просто статуя. Допълнителна информация за музея ще откриете тук.

Дъблиния и Светът на викингите - Искате ли да се видите като истински викинг? Пригответе се за приключение, независимо на колко години сте. Дъблиния и Светът на викингите (Dublinia & Viking World) е музей на ирландските предци, в който предметите не са автентични, но ви дават добра представа за живота в далечното минало. Ще разберете как викингите са се забавлявали, какви са били панаирите им, как са се обличали и как са били наказвани за престъпленията си. Допълнителна информация ще намерите тук. 

Хилядолетното острие - Бъдете истински дъблинчани и си уредете среща при Хилядолетното острие (The Spire of Dublin). Официалното му наименование е Паметник на светлината. Намира се на централната улица „О’Конъл” (O’Connell Street) и е издигнат като част от редизайна на тази част на града. „Острието” е от неръждаема стомана и е високо 120 м. Интересно е да се види през нощта, когато свети в различни цветове. 

Паркът Сейнт Стивънс Грийн (St. Stephen's Green) – ето такъв трябва да бъде един парк! Цветни алеи, обширни зелени площи с високи дървета и интересно оформени храсти, езера с патици и лебеди, фонтани, детски площадки за игра. Идеалното място за почивка или за пикник.

Дъблинският зоопарк е един от най-модерните в Европа. Намира се на 3 км от центъра на града, в парка Феникс (Phoenix Park). В африканската зона на зоологическата градина можете да се качите на влак-сафари и така да разгледате животните отблизо. Слоновете си имат огромен басейн, в който можете да видите как малките слончета се къпят с хоботите си. Има и специална зона за деца, където те могат да си играят с някои от животните. Допълнителна информация ще намерите тук.

Денят на Свети Патрик (St. Patrick’s Day) е националният празник на Ирландия. Отбелязва се на 17 март - денят, в който светията е починал. Той обяснил Светата троица на ирландските селяни с трилистна детелина и така те приели християнството. Затова на този празник всички се обличат в зелено. В Дъблин се празнува с големи количества тъмна бира и ирландска музика в продължение на цяла седмица преди 17 март, когато е кулминацията на фестивала. Това е един от най-големите фестивали в света. Научете още за Деня на Свети Патрик - истини и митове.

Нощен живот из пъбовете - Разнообразните кръчми са център на нощния живот тук. В тях можете да пийнете, да хапнете, да побъбрите и да се подготвите за вечерта. В квартала Темпъл бар има най-много клубове и дискотеки, където можете да танцувате на воля. 

Дъблински кодълУсетете вкуса на ирландската столица с Дъблински кодъл (Dublin Coddle) - традиционна за града яхния с наденички, бекон, картофи и лук. Консумира се за вечеря с типичния за Ирландия черен хляб. Това ястие е било едно от любимите на Джонатан Суифт и е увековечено в произведенията на Джеймс Джойс - и вие няма как да го пропуснете.

Картофените палачинки боксти (на английски boxty, на ирландски bacstaí) се приготвят от яйца, брашно, мляко и настъргани картофи. Хапват се топли, без добавки или с плънка (по подобие на дюнер). В буквален превод името на ястието означава "храна на бедните семейства" заради славата си в миналото.

Ирландско кафеРазбира се, в ирландското кафе задължително има ирландско уиски, силно черно кафе и бита сметана. Може да съдържа и лешников ликьор. Сервира се в голяма стъклена чаша. Според историята, ирландското кафе е измислено от главния готвач Джо Шеридън, след като група американски пътници слизат на летище Шенън в Западна Ирландия в една мразовита вечер някъде през 40-те години на миналия век. Шеридан добавя уиски в кафето, за да се стоплят измръзналите американци. Когато го попитали дали са пили бразилско кафе, отговорът бил: "Не, ирландско".

Магазини в ДъблинНай-големият и най-старият търговски център в Дъблин е Арнотс (Arnotts). В него ще намерите всякакви магазини за дрехи, обувки, бижута, аксесоари, домакински уреди и хранителни стоки. Улиците „Хенри” (Henry Street), „О’Конъл”  (O’Connell Street) и „Графтън” (Grafton Street) са основните търговски улици на града с множество магазини.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин